Hur man skrotar bilen på rätt sätt i Stockholm

Att besluta om att skrota sin bil kan vara svårt, särskilt om det är en bil man har haft länge. Men när bilreparationer blir allt för dyra, kan det vara dags att fundera på att skrota bilen. Om du bor i Stockholm, finns det specifika steg att följa.

När det blir dags att säga adjö till din bil, kan det vara skönt att veta att den hanteras på ett miljövänligt sätt. Så, vad ska man tänka på innan man skrotar bilen?

  • Självtransport eller upphämtning: Om du har möjlighet kan du köra bilen till skroten själv. Annars kan de flesta bilskrotar erbjuda att hämta upp din bil, vanligtvis inom fem arbetsdagar.
  • Viktiga dokument: Se till att bilen har ett giltigt “registreringsbevis del 2”. Om du inte är närvarande när bilen hämtas, kan du lämna nycklarna och dokumenten på en överenskommen plats. Om någon annan än bilens ägare ska lämna bilen, krävs det en fullmakt.

Vad sker med bilen vid skroten?

När bilen kommer till skroten genomgår den en process:

  • Avregistrering: Först avregistreras bilen hos Transportstyrelsen.
  • Demolering: Bilen strippas noggrant så att alla delar som kan återvinnas tas om hand. Även alla oljor och vätskor hanteras på rätt sätt.
  • Kompaktering: När alla återvinningsbara delar tagits om hand pressas resten av bilen ihop till en kub för enklare transport.
  • Fragmentering: Bilkuberna fragmenteras och alla metaller sorteras och säljs vidare för att smältas ner och återvinnas.

Är bilskrotning miljövänligt?

Ja, det är det. Bilar består av många komponenter som kan vara skadliga för miljön. Genom att skrota bilen på rätt sätt ser man till att dessa komponenter inte skadar naturen. De svenska bilskrotarna följer EU-direktiven och återvinner så mycket som möjligt från bilarna, vilket minimerar den negativa påverkan på miljön.

Genom att välja att skrota din bil på rätt sätt i Stockholm bidrar du inte bara till en bättre miljö, men du ser också till att bilen hanteras med den respekt och omsorg den förtjänar efter alla de år av tjänst den har gett dig.

Är det dags att skrota din bil? Läs mer information samt tips för dig via länken nedan
bilskrotstockholm.nu