Hyra ut hus – tänk på detta

Funderar du på att hyra ut din villa – eller delar av den – till någon annan. Att hyra ut hus kan vara ett bra sätt att få in lite extra pengar och dels för att även få sällskap. Många äldre personer, där barnen är utflyttade, bor lite för stort och kan genom att hyra ut hus exempelvis välja att bo i en mindre lägenhet. Det kan vara under en kortare period – eller under en längre sådan.

Man kan även se att många villaägare har biytor som finns möjliga att lägga ut för uthyrning. Det klassiska attefallshuset skapades exempelvis med detta i åtanke: man vill förenkla för villaägare att bygga och genom detta också hyra ut byggnationen i syfte att lätta upp på bostadsmarknaden i framförallt våra större städer – Stockholm i synnerhet. Det är, helt enkelt, en win-win: du erbjuder någon, ofta yngre person, en bostad och du kan samtidigt också få in en extra slant på kontot varje månad.

Hyr ut hus via nätet

Oavsett skäl till varför man vill hyra ut hus så finns det saker att tänka på. En sådan handlar om hur mycket pengar man har rätt att begära från sin framtida hyresgäst. Här finns tydliga regler som skapats för att ingen ska kunna bygga upp en förmögenhet på bekostnad av någon annan. Kort sagt: du får inte begära hur mycket pengar som helst utan du måste rätta dig efter de regler som finns. Vilka som också tydligt stipulerar att den avgift du begär ska täcka dina drift- och kapitalkostnader.

Osäker på hur dessa ser ut? Det finns sidor på nätet där du ganska snabbt kan räkna ut detta och där du även kan ges juridisk hjälp i övrigt – med exempelvis frågor som rör upprättande av avtal samt försäkringsfrågor. Överlag så kan man rekommendera att välja en sådan sida snarare än att själv ge sig i kast med att försöka hitta en hyresgäst.

För, dessa sidor fungerar nämligen primärt som just en förmedling – en länk – mellan den som vill hyra ut och den som vill hyra. Genom att välja att anmäla dig till en sådan sida så garanteras du en större trygghet och säkerhet i jakt på rätt hyresgäst. Alla medlemmar registreras via Bankid och man kollas även upp rent historiskt – genom exempelvis kreditupplysningar. Detta ger dig en enklare väg fram till att hitta en trygg person som vill hyra hus av dig.

Besiktning inför uthyrning

En viktig sak att tänka på i samband med att du ska hyra ut hus handlar om slitage. Någon kommer att bo där – med allt vad det innebär. Tyvärr ser man att en vanlig konflikt – som går åt båda håll – gäller vem som gjort vad. Fanns den där fläcken i köket sedan tidigare?

Det enklaste och mest ärliga sätt att undvika dylika bråk är att anlita en besiktningsman innan inflytt. Denne går igenom skicket på huset och samlar allt i ett dokument som ges till både uthyrare och hyresgäst. Genom detta ser man direkt om någon skada tillkommit under tiden uthyrning skett – eller om den funnits sedan tidigare. Det skapar trygghet.