När förhållandet går snett

Att bli förälder kan vara det största och härligaste du varit med om. Men ibland kan det ske något under vägen som gör att du behöver gå igenom något tufft tillsammans med den andra föräldern.

Det finns nog inte någon som skaffar barn i en relation utan att tro att relationen ska hålla. Men ibland kan tiden göra att något händer som innebär att relationen inte går att rädda. Det kan vara att kärleken helt enkelt tar slut eller att den ena parten börjar visa ett beteende som är skadligt. Det kan vara skadligt för den andra föräldern eller till och med för barnen. Då är det vanligt att det slutar med en vårdnadstvist. En rättegång där den ena parten vill vara ensam vårdnadshavare om parets barn.

Svårt att vara förälder

Det är svårt att uppfostra ett barn med allt vad det innebär. Och det är ännu svårare att göra det om man inte är sams som föräldrar. Det blir för mycket att försöka skydda och vara en förebild för barnen. Och samtidigt vara i ständig kamp med den andra föräldern. En kamp som direkt eller indirekt skadar barnen. Då kan det vara ett måste att ansöka om att få bli ensam vårdnadshavare till barnen. En åtgärd som kan vara början på en lång och infekterad strid. Eller något som istället kan få ett lugn att sänka sig över hela situationen. För vårdnaden har inget med barnens boende att göra. Det handlar enbart om vissa beslut.