Vovvematens verkningsgrad

För en hundägare är det självklart att det behövs liknande omsorg vad gäller husdjursmat som människomat. Hundar är olika och har olika aptit. En del är soffpotatisar medan andra är aktiva.

Är du doggoägare så vet du. Ditt lilla söta odjur vill ha god mat. Eller så vill den inte alls men skulle behöva. Det är som sagt var individer vi talar om. Liksom med oss människor finns det gemensamma drag och individuella preferenser. Det en labrador sätter i sig med god aptit – alltså precis allting – funkar inte alltid med en sparsmakad jack russel.

Generellt säger man att hundfoder behöver anpassas efter två olika kriterier och det handlar då om ålder och aktivitetsnivå. Valpar och unghundar ska helst ha foder med relativt hög halt av protein och fett. En äldre hund som är mindre rörlig behöver följaktligen mindre av den varan.

Vilken mat ska du välja?

I en välsorterad butik som säljer hundfoder kan det finnas en förvirrande mängd olika foder. Har du nyss fått hem en liten valp? Huvudregeln ska alltid vara att inte byta foder för tvärt utan gradvis. Allt annat resulterar ofta i magproblem med diaréer och tråkigheter.

Välj ett foder med bra kvalitet. Om uppfödaren gjort en rekommendation men du vill ändra mathållningen kan du starta med 75 procent gammal och 25 procent ny matsort. Köp en liten förpackning första gången och se om det faller junior i smaken och om magen verkar tåla det bra. Sedan kan du långsamt öka andelen av det foder du vill använda.